Oldalak

2007. március 24., szombat

TranSkaters…for a healthy life



“Nu facem figuri! Noi facem performaţă”, spun tinerii, aproape în cor. Entuziaşti, rebeli şi împătimiţi ai sporturilor extreme, trei studenţi orădeni vor colinda ţara pe role, la propriu.

Demeter Zsolt, Majer Adam şi Hegyeli Hunor vor să intre în Cartea Recordurilor parcurgând 1.000 de km în 10 zile, militând în acelaşi timp pentru stoparea efectelor încălzirii globale.

Totul a pornit din joacă. Acum două luni, după o tură cu rolele, Zsolt şi gaşca lui de prieteni s-au oprit la o cafea. “Tot discutând despre role mi s-a aprins beculeţul: ”, povesteşte Zsolt, care se dă pe role de la 9 ani. Ajuns acasă, ideea nici nu i s-a părut irealizabilă. Aşa că s-a pus să caute informaţii pe internet despre încercări similare, dar n-a găsit nimic. “Mi-am zis că, dacă am reuşi să o ducem la bun-sfârşit, am putea intra în Cartea Recordurilor”.

Student în anul V la Protecţia Mediului, Zsolt e un împătimit al sportului. De 7 ani face alpinism, şi a colindat ţara în lung şi-n lat. Aşa, nu i-a fost greu să pună la cale aventura. Ambiţios, s-a interesat la Poliţie şi la Primărie de ce autorizaţii are nevoie pentru o astfel de excursie şi a trecut la treabă.

Ajutat de un soft care conţine hărţi ce arată chiar şi starea drumului, tânărul a încropit traseul ideal. “Din Oradea, mergem pe DN1 până la Braşov, Miercurea Ciuc, Sovata, apoi iar pe DN 1 până la Cluj, Marghita şi din nou Oradea. În total, 1.016 km. Peisajele vor fi superbe”, zice tânărul, entuziasmat. Mai trebuia doar să-şi găsească parteneri de drum…

Primul la care a apelat a fost, bineînţeles, Adam, cel mai bun prieten al său. Care n-a stat deloc pe gânduri. Cei doi au socotit însă că le mai trebuie încă un “nebun” dornic de aventură. Dând o raită prin facultăţi, şi-au găsit repede tovarăşul de drum. “Mi-au zis din prima: . Mă dau cu rolele doar de un an, dar mi-a plăcut ideea, pentru că e şi n-am auzit pe nimeni să fi făcut asta. Ne-am împrietenit şi am stabilit: ”, zice Huni, ultimul cooptat în trupă. Culmea, ideea “skaterilor” a prins şi la fete. Szidonia, şi ea studentă, a decis să li se alăture, dar pe bicicletă.

Deşi s-au uitat ciudat la ei, părinţii le-au dat până la urmă “binecuvântarea”. ”Când le-am explicat că excursia asta e pe bune, părinţii ne-au zis: . Oricum, suntem mereu pe drumuri cu rolele şi ne-am făcut chiar şi un motto: ”, spune Adam.

Odată echipa formată, orădenii au început să se antreneze din greu, făcând zilnic ture ce însumau zeci de kilometri. Ca să fie siguri că vor face faţă traseului, au fost dăţi când s-au plimbat pe role de la 8 dimineaţa până la miezul nopţii. Şi, în timp ce la examene ceilalţi colegi erau îmbrăcaţi la costum, cei trei băieţi s-au prezentat… pe role. “Profii ne-au înţeles <încălţările>. Unul a fost chiar simpatic. Mi-a zis că se vede că trăim cu adevărat”, povesteşte Zsolt.

Pentru a face rost de banii necesari, tinerii au conceput un proiect pe care l-au denumit sugestiv “TranSkaters… for a healthy life”. De la echipamente şi mâncare, până la plasturi sau ciocolată, Zsolt, Adam şi Huni au pus totul pe hârtie. “În total, ne trebuie 140 de milioane. Am avut noroc cu Clubul Sportiv , Primăria, Opel West Oradea şi ISOPLUS România, iar Salvamont Bihor ne-a asigurat echipamentele”, zice Zsolt.

“Pentru oamenii de rând, ceea ce facem noi pare o simplă plimbare în oraş cu rolele. Pentru noi, înseamnă anduranţă şi performanţă”

Demeter Zsolt, liderul skater-ilor orădeni

Cei trei tineri orădeni care vor să parcurgă peste 1.000 de km pe role şi-au propus să sensibilizeze oamenii asupra schimbărilor climaterice negative. “Excursia e un prilej să atragem atenţia asupra încălzirii globale şi să îi facem pe oameni să înţeleagă cu adevărat ce înseamnă asta pentru mediu. Pe tot drumul vom împărţi peste 15.000 de pliante şi fluturaşe”, zice Zsolt.

Pe tot parcursul traseului, orădenii vor fi însoţiţi de o maşină cu echipamente şi mâncare. Pentru că la un drum atât de lung rolele se uzează, tinerii s-au dotat şi cu 120 de roţi în plus, câte cinci seturi pentru fiecare. “Ca să nu zică lumea că ne-am dus cu taxiul, am luat legătura cu două televiziuni şi sperăm ca o echipă TV să ne însoţească pe tot traseul”, spune Zsolt. Dacă totul merge conform planului, tinerii vor ajunge acasă pe 1 aprilie. Fără păcăleală…

Drumul parcurs: Oradea (0 km) – Aleşd – Cluj Napoca – Turda – Câmpia Turzii – Tg. Mureş – Bălăuşeri – Sighişoara – Rupea – Braşov – Sf. Gheorghe – Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc – Praid – Sovata – Bălăuşeri – Acăţari – Cluj Napoca – Zalău – Marghita – Săcuieni – Oradea(1016 km)

Articolul de mai sus se gaseste pe acest site

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Haideti baieti!sunteti tari!